Tudnivalók a PADI eLearning rendszerének megújításáról

Mivel szeretnénk minél elegánsabb környezetet biztosítani a PADI tanfolyamok résztvevői számára a feliratkozás pillanatától a program végéig, megkezdtük a PADI digitális termékeinek átfogó megújítását. A PADI mindig is világszerte élen járt a búvároktatásban, és különös gondot fordított arra, hogy a PADI búvárközpontokban és nyaralóhelyeken dolgozó oktatók a lehető legjobb minőségű tananyagokból oktathassanak. A tagjaink által kínált tanfolyamok mindig is a legnépszerűbbek voltak világszerte, hiszen ezek elvégzésével bárki magabiztosan nekivághat a vízi világ felfedezésének. Mi változott akkor valójában? Mindössze annyi, hogy még gördülékenyebbé vált a tanulás menete. Ennek részeként átfogóan megújult a PADI digitális felülete, amelynek az új elnevezése: eLearning Environment.

A rendszer már jó ideje úgy működik, hogy a PADI tagoknak el kell küldeniük egy kódot a tanulónak, amivel hozzá lehet férni az adott tanfolyam eLearning tananyagához. A tanuló emailben kapja meg ezt a kódot értesítést kap, amely tartalmazza a hozzáféréshez szükséges linket, illetve felszólítja a tanulót, hogy válassza ki a kommunikáció nyelvét. Ezek a lépések nem változtak.

Viszont mostantól az emailben lévő link az új oldalra viszi a tanulót, ahol létrehozhatja a digitális tananyagokhoz használatához szükséges felhasználói fiókot. (Akinek már van fiókja, annak csak be kell lépnie, és máris hozzáfér a korábbi tananyagaihoz.) A feliratkozás és a bejelentkezés folyamata is jelentősen gyorsabb lett, mint korábban.

Fontos változás az is, hogy az új felület letisztultabb lett, vagyis kevesebb rajta az olyan elem, ami elvonja a felhaszáló figyelmét. Felül egy menüsor található, amelyen keresztül könnyen és gyorsan el lehet jutni bármelyik funkcióhoz. Könnyű eljutni innen a PADI.com oldalra is (a logóra és a PADI.com szövegre egyaránt rá lehet kattintani). A Help menüben megtalálható a helyi PADI iroda telefonszáma (és egy link is, amelyre kattintva rögtön emailt is lehet írni nekik). Ha nyelvet szeretne váltani a tanuló, ezt is könnyen megteheti. Amennyiben valaki elfelejtette a jelszavát, akkor az email címe megadása után a rendszer küld egy linket az új jelszó létrehozásához. Az információs ikonok szükség esetén további eligazítást is adnak. Az egyszerű, letisztult felületen nehéz eltévedni, így mindent könnyen megtalálnak a tanulók.

Bejelentkezés után a felhasználók ellenőrizhetik és módosíthatják a címüket. Mostantól a bal felső sarokban a PADI logó helyett a PADI eLearning® logó látható, mivel így nyilvánvaló a felhasználók számára, hogy a tanfolyami anyagokat tartalmazó eLearning oldalon vannak. (Ezt erősíti a My Courses menüpont elnevezése is.) Minden tanfolyamot egy-egy jól elkülöníthető panel jelöl. Az egyes tanfolyamok anyagainak megtekintéséhez a panelen lévő képre vagy a View Courses négyzetre kell kattintani. Itt a megtekinthető tartalmak jól elkülöníthető módon, egy listában találhatók meg, felhasználóbarát linkekkel kiegészítve. További könnyebbség, hogy most már csak egy helyen kell bejelentkezni az eLearning felületre.

Az eLearning anyagok között a felhasználók megtalálják a tananyag-csomagokhoz tartozó valamennyi kiadványt, vagyis a tabletre készült tananyagot, a kis felbontású tankönyvet, az eRDPML merüléstervezőt és az elektronikus merülési naplót (eTraining Dive Log). Ez utóbbi közvetlen linket is tartalmaz a ScubaEarth oldalhoz, ahol a merüléseket naplózni lehet (hogy ne kelljen külön bejelentkezni a ScubaEarth oldalra). Természetesen tanfolyamonként változó, hogy milyen anyagok állnak rendelkezésre.

A legfontosabb tehát az, hogy sokkal letisztultabb és egyszerűbb lett a felhasználói felület. A menüsor minden oldalon látható a lap tetején, így bármikor elérhető az összes funkció. Mindezek a változások sokkal kényelmesebbé teszik a digitális tananyagok használatát. Ugyanakkor további fejlesztések is várhatók ezen a területen.

Egyéb tudnivalók/műszaki követelmények

Tabletek és mobileszközök
• Támogatott iOS tablet és telefon operációs rendszerek: 9 (korlátozott támogatás), iOS 10 és iOS 11. Legújabb verzió és két előző verzió.
• Támogatott Android tablet és telefon operációs rendszerek: Nougat és Oreo. Legújabb verzió és két előző verzió.

Desktop/Web Viewer
• Mac OSX 10.10 vagy frissebb verzió, a Safari, a Chrome és a Firefox böngészők aktuális vagy egyel korábbi verziójával
• Windows 7 vagy 8.x, a Chrome, Firefox és az Internet Explorer 11 (vagy frissebb) böngészők aktuális vagy egyel korábbi verziójával
• A Desktop Web Viewer tableteken és telefonokon nem használható